Een week in het leven van verloskundige Jorien

Wat doet een verloskundige eigenlijk allemaal? Een controle van de buik en een bevalling dat weet iedereen wel. Om jullie een kijkje in ons leven als verloskundige te geven, heb ik voor jullie bijgehouden wat ik zoal in een week heb gedaan. Je zult begrijpen dat iedere dag en daarmee iedere week bij ons weer anders verloopt. Maar het leek ons wel leuk om je een beeld te geven hoe een week er voor ons uit ziet.

Zondag
8 uur in de avond neem ik de dienst over van Kim. Ze vertelt me de belangrijke dingen die het weekend zijn gebeurd. Dan is het mijn beurt. Het lijkt rustig dus ik ga maar naar bed, lekker op tijd, want ik weet nooit wanneer ik uit mijn bed gebeld wordt…

Maandag
Het is 0:30 uur en mijn telefoon gaat. Het is Pim de vriend van Inge. Inge heeft sinds een uur weeën om de 5 minuten. Het is goed te doen en een visite is nog niet nodig volgens Inge. Ze bellen me als ze me nodig hebben. Dit blijkt een uur later te zijn. Ik ga langs en zie dat Inge goede weeën heeft. Ze is flink aan het zuchten en Inge heeft al 4 cm ontsluiting. Ze wil graag in bad bevallen. We besluiten dat Pim het bad op gaat zetten en dat ik over 3 uurtjes terugkom. Als ik net weer een uurtje in bed lig, word ik opnieuw gebeld door Pim. Inge heeft heftige weeën en wil graag dat ik kom. Als ik aankom is het bad bijna gevuld. Inge stapt er in en ik zet voor de rest alle spullen klaar. De kraamverzorgster komt er ook aan. Een uur later krijgt Inge persdrang en heeft ze volledige ontsluiting. Na een half uur persen wordt er om 6 uur een blakende baby geboren in bad. We zijn allemaal blij met de prachtige bevalling. Na de dienstoverdracht om 8 uur duik ik voldaan mijn bed in.

Eind van de middag heb ik in het ziekenhuis in Heerenveen een audit. Dit houdt in dat we met andere verloskundigen, verpleegkundigen, gynaecologen en kinderartsen gebeurtenissen bespreken waar ernstige complicaties zijn opgetreden. Dit doen we om te leren van elkaar en om de zorg zo goed mogelijk te maken.

Dinsdag
Vandaag heb ik een dagdienst. Ik neem de dienst weer over om 8 uur. Vandaag loopt er een student mee. We beginnen de dag met een kopje thee op de praktijk met onze assistente Ineke. Net voor we op pad willen gaan voor een kraamvisite belt Sanne die denkt dat de bevalling is begonnen. We veranderen ons plan en gaan nu eerst bij Sanne langs. Ze staat onder de douche en heeft goede weeën om de drie minuten. Ze blijkt al drie cm te hebben. Ze wil graag in het ziekenhuis bevallen, dus we spreken af dat zij rustig die kant op gaat en dat wij er wat later ook aankomen. Dan gaan we op visite bij Pim en Inge. Het gaat goed met moeder en kind en ze zitten met zijn drieën stralend op bed. We spreken de bevalling nog na en horen of alle controles goed zijn. Dan gaan we weer weg, want ze zijn ook wel wat moe na twee nachten met weinig slaap.

We zitten nog amper in de auto als we weer worden gebeld. Sanne’s vliezen zijn gebroken en de kleur van het vruchtwater lijkt bruin. We gaan er meteen naartoe. Het kindje heeft inderdaad in het vruchtwater gepoept. We dragen de zorg over aan het ziekenhuis en we wensen Sanne een hele goede bevalling.

Dan gaan we terug naar de praktijk. We schuiven nog aan bij het laatste stukje werkoverleg wat we altijd op dinsdag hebben. We bespreken dan cliënten waar bijzonderheden bij zijn. Vervolgens doen we de administratie. Het bevallingsverslag moet nog gemaakt worden en de kraamvisite moet opgeschreven worden. Verder hebben we een lijst met lab uitslagen die we nakijken en waarvoor we een paar mensen moeten bellen met een laag ijzergehalte of een afwijkende suikeruitslag. Tussen de administratie door zien we nog iemand met hoofdpijnklachten voor een bloeddrukcontrole. De bloeddruk van deze zwangere blijkt gelukkig goed te zijn. Zo hebben we de middag goed gevuld. Verder blijft het rustig en draag ik de dienst om 8 uur over aan Corina.

Woensdag
Vandaag heb ik een dag vrij. Even tijd voor mijn huishouden en mijn kinderen.

Donderdag
In de ochtend heb ik een bijscholing. Deze scholing kan ik online volgen. Het gaat over hechting tussen moeder en kind, super interessant. We moeten per jaar een bepaald aantal verschillende scholingen gedaan hebben om goed bij te blijven in ons vak.

In de avond ga ik de achterwacht in voor 24 uur. Hiervoor hebben we geen overdracht. Ik word gebeld als er twee verloskundigen tegelijk nodig zijn. Vanavond is het rustig en ga ik weer op tijd naar bed om op te laden voor de drukke dag die morgen zal volgen.

Vrijdag
Ik heb lekker geslapen en start de dag fris met drie kraamvisites. Ik begin in Lemmer waar eergisteren een tweeling is geboren. Omdat ze in het ziekenhuis is begeleid vanwege haar tweeling zwangerschap hoor ik haar hele verhaal aan van de zwangerschap. We bespreken de bevalling en natuurlijk hoe het nu gaat. Ook al is het druk, de zorg voor deze twee kleine hummeltjes gaat erg goed. Daarna kijk ik even bij Sanne om het hoekje. Ze heeft na een pittige bevalling een prachtig jongetje gekregen. Ze worstelt nog een beetje met de borstvoeding, dus we maken samen met de kraamverzorgster een plan over aanleggen, kolven en wat voeding bijgeven aan het kindje. Daarna rijd ik door naar Ens voor een laatste visite. Het is voor deze mensen die hun derde kindje hebben gekregen de laatste dag van de kraamweek. Ze hebben er alle vertrouwen in om het nu zelf te doen. Ik sluit de zorg af en we hebben het nog uitgebreid over de keuze voor anticonceptie.

In de middag heb ik een dagdeel spreekuur. Er staat een intake gepland, een paar reguliere controles, een paar zwangeren die uitgerekend zijn en ook een zwangere die meer dan een week over tijd is. Deze laatste vrouw wil graag dat ik de natuur een handje help. Dit doe ik door middel van een inwendig onderzoek en met strippen (soort massage aan de baarmoedermond). We hopen dat ze vannacht bevalt. De zwangeren wisselen elkaar vanmiddag af en de tijd vliegt door het praten over zwangerschapskwalen, bewegingen van de baby en balans tussen werk en rust in de zwangerschap. De controles zijn goed en om half zes is het weer tijd om naar huis te gaan.

Zaterdag
Ik heb weekend. Even rust om op te laden voor een nieuwe week.

Verloskundige praktijk Nop / Lemsterland

Gerelateerde berichten

22 mei informatieavond over de bevalling

Wil jij alles te weten komen over het verloop van je bevalling, pijnbestrijding en de verschillende mogelijkheden om thuis of…

Lees bericht

Een geslaagde open dag!

Afgelopen zaterdag 2 maart was er open huis in het Verloskundig Centrum op de nieuwe locatie aan De Deel 10…

Lees bericht

Verloskunde in de Noordoostpolder viert 40 jaar!

Van de eerste stappen gezet door Marieke Adrichem tot de bloeiende praktijk van nu, met 11 verloskundigen en 20 kraamverzorgenden…

Lees bericht
Onze zorg gaat verder

Voor, tijdens en na je zwangerschap staan we voor jullie klaar

Bij ons gaat zorg verder dan alleen medische kennis. We geven ook persoonlijke aandacht, voorlichting en nazorg. Met ons ervaren team van verloskundigen, kraamzorgspecialisten en ondersteuners bieden we een compleet aanbod van zorgdiensten.

Bekijk ons team

Laatste nieuws

Adresgegevens

Ons bezoekadres in Emmeloord:
De Deel 10
8302 EJ Emmeloord

Ons bezoekadres in Lemmer:
Vissersburen 17c
8531 EB Lemmer

Bel ons op 0527 614 136