Hormoonvrij en hormoonhoudend spiraal
Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraaltje (T-safe) en het hormoonspiraaltje (Mirena of de Kyleena).
Koper spiraal
Een koperspiraaltje is een hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.
De T-safe koperspiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Uiteraard kan je de T-Safe ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. De T-Safe spiraal kost 69 euro.
Hormoonhoudend spiraal
Het hormoonspiraaltje zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ’taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Daarnaast wordt de eisprong soms onderdrukt en wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.
Zowel de Mirena als de Kyleena spiralen zijn zeer betrouwbaar en zijn geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard kan je dit type spiraal ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Het hormoonhoudend spiraal kost ongeveer 160 euro.
De kosten voor een spiraal zal je, als je niet aanvullend verzekerd bent, dus zelf moeten betalen. Vraag bij je zorgverzekeraar na in welke gevallen je een vergoeding voor een spiraaltje krijgt.
Spiraalplaatsing
Voor de spiraalplaatsing bij de Verloskundige praktijk NOP/LL neem je contact met ons op. Via de mail krijg je een link opgestuurd waarmee je de spiraal kunt betalen. Als het bedrag binnen is, wordt het spiraal naar ons toegestuurd. Het is belangrijk dat je weet dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Is dit niet het geval neem dan eerst contact met ons op. Wij plaatsen een spiraal ook bij vrouwen die nog niet bij ons zijn geweest (en evt. nog geen kinderen hebben).
De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we de spiraal, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van tevoren 1000 mgr. paracetamol of 600 mgr ibuprofen in te nemen. Tip: drink 1 à 2 uur van tevoren iets. Een half volle blaas zorgt dat de baarmoeder rechter ligt (en dit maakt het plaatsen gemakkelijker).
Een spiraal kan vanaf 12 weken na de bevalling worden geplaatst.
Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we de spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.
Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je de eerste drie maanden wat onregelmatig bloedverlies, meer buikkrampen en/of extra bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter of websites (T-Safe, Mirena).
Nacontrole
Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, die na zes weken of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Ook tussendoor zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.
Spiraal verwijderen
Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct vruchtbaar.