Miskraam
Soms eindigt een zwangerschap in een miskraam. Naast verdriet zijn er wellicht ook een heleboel vragen. Ook in deze tijd staan wij voor je klaar; voor raad en advies, maar zeker ook voor een luisterend oor! Schroom daarom niet om te bellen!!
Wat is een miskraam?
Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap voor de 16 weken, en wordt ook wel spontane abortus genoemd. Bij een miskraam is er geen hartslag meer bij het vruchtje. Het vruchtje is, vaak al een tijd eerder, gestopt met groeien. Dat komt door een afwijking bij de eicel vlak voor de bevruchting. Een miskraam komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij de ouders. Daarom is vervolgonderzoek niet nodig. Als je een miskraam hebt, stoot je baarmoeder al het zwangerschapsweefsel af, samen met het vruchtje en de vruchtzak. Hierbij zijn bloedverlies en meestal ook buikkrampen gebruikelijk. Hoe een miskraam verloopt hangt af van de duur van de miskraam en is elke keer anders.
De meeste miskramen vinden plaats voor 12 weken zwangerschap. Omdat het vruchtje meestal al enige tijd gestopt is met groeien, is het vaak zo klein dat je het vaak niet ziet als je bloed verliest. Wel zie je weefsel en vaak ook bloedstolsels. Ben je langer dan 12 weken zwanger dan heb je meer bloedverlies en waarschijnlijk meer buikkrampen. Als al het weefsel uit de baarmoeder is neemt het bloedverlies af en worden de krampen snel minder. Na een miskraam heb je ongeveer een week bloedverlies dat steeds minder wordt, net als bij een menstruatie.
Hoe weet je dat je een miskraam krijgt?
Een miskraam kan beginnen met wat licht bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt. Dit hoeft niet zo te gaan. Het kan ook in één keer op gang komen. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies, waarbij je weefselresten en bloedstolsels kunt zien, met buikkrampen.
Het kan ook dat er bij de eerste echo geen kloppend hartje te zien is. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je een miskraam hebt. Als je minder dan 6 weken zwanger bent is het normaal dat je geen hartslag ziet. Dan maken de echoscopisten een week later nog een echo om te kijken of dan wel een kloppend hartje te zien is.
Wanneer de baarmoeder het vruchtje en weefsel gaat uitdrijven, is niet te voorspellen. Dit kan een aantal uren tot een aantal weken duren. Als de miskraam volledig is, neemt het bloedverlies af en verdwijnt de krampende buikpijn.
Een zwangerschapstest kan bij een miskraam toch een positieve uitslag geven. Dit komt omdat er vaak nog zwangerschapshormonen in je lichaam zitten.
Bel direct met een verloskundige bij een miskraam
- als je hevig bloedverlies hebt
- koorts boven de 38 graden hebt
- je niet goed voelt: duizelig, zweet en/of je het gevoel hebt dat je flauw valt
Neem contact op bij:
- hevige krampen
- ongerustheid
- blijvend bloedverlies en buikkrampen na een miskraam
Ik heb een miskraam, wat nu?
- Afwachten
Als het zeker is dat het hartje niet meer klopt kun je ervoor kiezen om te wachten tot de miskraam vanzelf op gang komt. Meestal gebeurt dat binnen 1-2 weken na het eerste bloedverlies. Als je een echo hebt gehad waarop geen hartje te zien was nemen wij telefonisch contact met je op. Als je kiest om af te wachten nemen wij weer contact met je op om te horen hoe het gaat en of de miskraam op gang is gekomen of niet. Als je na de miskraam bloedverlies blijft houden na een week, kan het zijn dat er nog weefsel in je baarmoeder zit. Hiervoor wordt een echo gemaakt en kan het nodig zijn dat je als nog een afspraak in het ziekenhuis krijgt voor een curettage. - Behandeling met medicijnen
Wil je niet afwachten en de miskraam op gang laten komen, maken wij een afspraak voor je in het ziekenhuis. Bij een behandeling met medicijnen krijg je van een klinisch verloskundige of een gynaecoloog tabletten. Deze worden in de vagina ingebracht. Je wacht daarna thuis af of de medicijnen werken. Als de medicijnen aanslaan komt de miskraam meestal na 1 tot 2 dagen op gang. De miskraam verloopt dan ongeveer hetzelfde als een spontane miskraam: met bloedverlies en buikkrampen. De medicijnen werken bij ongeveer de helft van de vrouwen. Als de miskraam niet meteen op gang komt, kun je afwachten. En anders is een ingreep in het ziekenhuis nog de enige mogelijkheid. - Curretage
Een curretage is een korte operatieve ingreep in het ziekenhuis. De gynaecoloog maakt je baarmoeder via de vagina leeg met een soort schrapertje of slangetje. De ingreep duurt ongeveer een kwartier. Je krijgt een lichte narcose of een plaatselijke verdoving. Soms blijft er na de curretage wat weefsel achter waardoor je bloedverlies blijft houden. Dan is het nodig om te curettage te herhalen.
Na de miskraam
Neem de tijd om de miskraam zowel lichamelijk als psychisch te verwerken. Je krijgt te maken met bloedverlies, eventueel een curettage met narcose en verandering van hormonen; je lichaam moet immers weer ontzwangeren. Tel daar bij op het verdriet en het wennen aan het toekomstbeeld dat plotseling weer veranderd is. Neem de tijd om dit samen te verwerken en schroom niet familie of vrienden die dicht bij je staan te betrekken in dit proces. Ook naar het werk toe kan je het beste open zijn over de situatie en tijd vragen om te herstellen. Niet stoer doorwerken maar een of twee weken vrij nemen is geen overbodige luxe.
Boek te leen bij ons: Met lege handen, vrouwen over het verlies van hun baby in de zwangerschap of rond de bevalling van M. Cuisinier en H. Janssen.
Wanneer kan ik weer zwanger worden?
Na een miskraam kun je direct weer zwanger worden. Er zijn geen medische redenen waarom je eerst zou moeten wachten. Misschien wil je eerst lichamelijk en emotioneel herstellen. Het kan zijn dat je moe en lusteloos bent na een miskraam. Dit komt ook doordat je hormoonspiegel verandert. Wanneer je er klaar voor bent om weer zwanger te worden is dus persoonlijk