Voeding tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om te letten op wat je eet en drinkt. Jijzelf én je ongeboren kindje zijn hierbij gebaat.

Een gezonde zwangerschap

Vaak weet je pas na een aantal weken dat je zwanger bent. Voor de groei van je kind en je eigen gezondheid is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, zo word je gezond zwanger. Zorg voor een gezond gewicht, slik vitamine D en foliumzuur en zorg dat je voldoende jodium binnenkrijgt. Vitamine A en cafeïne bevattende drankjes kan je beter laten staan.

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je de gezonde lijn doorzet. Blijf gezond en gevarieerd eten en zorg er nog steeds voor dat je de bovengenoemde punten tot je neemt, of nog steeds vermijd. Eet tijdens je zwangerschap tweemaal in de week vis. Eén keer een vette vis en één keer magere vis. Verder is het belangrijk om genoeg calcium en ijzer binnen te krijgen. Naast vitamine A en cafeïne, kun je producten met zoethout (zoals drop en thee) en ook niet teveel soja-producten vanwege isoflavonen, beter laten staan.

Tijdens je zwangerschap is er een vergroot risico op een voedselinfectie. Het is daarom belangrijk om sommige producten te vermijden. Verder hoef je tijdens je zwangerschap niet meer te gaan eten dan voor je zwangerschap. Als je gedurende de zwangerschap gezond en gevarieerd blijft eten en ‘normale’ porties tot je neemt, ben je na de zwangerschap snel weer op je oude gewicht.

Tips:

  • Op de website van het Voedingscentrum staat een artikel over dagmenu’s voor zwangeren.
  • de Zwangerhap APP van het Voedingscentrum is een handige APP, waar je veel informatie kunt vinden over voeding tijdens de zwangerschap.

Voor iOS: de Zwangerhap
Voor Android: de Zwangerhap

Verloskundige praktijk Nop / Lemsterland

Gerelateerde berichten

17 juli informatieavond over de bevalling

Wil jij alles te weten komen over het verloop van je bevalling, pijnbestrijding en de verschillende mogelijkheden om thuis of…

Lees bericht

Een geslaagde open dag!

Afgelopen zaterdag 2 maart was er open huis in het Verloskundig Centrum op de nieuwe locatie aan De Deel 10…

Lees bericht

Verloskunde in de Noordoostpolder viert 40 jaar!

Van de eerste stappen gezet door Marieke Adrichem tot de bloeiende praktijk van nu, met 11 verloskundigen en 20 kraamverzorgenden…

Lees bericht
Onze zorg gaat verder

Voor, tijdens en na je zwangerschap staan we voor jullie klaar

Bij ons gaat zorg verder dan alleen medische kennis. We geven ook persoonlijke aandacht, voorlichting en nazorg. Met ons ervaren team van verloskundigen, kraamzorgspecialisten en ondersteuners bieden we een compleet aanbod van zorgdiensten.

Bekijk ons team

Laatste nieuws

Adresgegevens

Ons bezoekadres in Emmeloord:
De Deel 10
8302 EJ Emmeloord

Ons bezoekadres in Lemmer:
Vissersburen 17c
8531 EB Lemmer

Bel ons op 0527 614 136