Anticonceptie

Noodanticonceptie

Je hebt onbeschermd seks gehad. Misschien knapte het condoom, of heb je er niet gedacht. Misschien realiseerde je de volgende ochtend dat je deze maand net heel nauwkeurig was met je methode. Als zwangerschap absoluut niet gewenst is zijn er een 2 mogelijkheden om deze alsnog te voorkomen.

  • De morning-after pil
  • Een (nood) koperspiraal

Er zijn 2 soorten morning-after pillen. Deze zorgen voor een uitstel van je eissprong. Heb je onbeschermd gevreeën op de dag van je eisprong dan is dit dus geen goede optie. De mornig-after pil met levonorgestrel kun je tot 72 uur (3 dagen) na onbeschermde seks nemen. Met deze pil heb je nog 2,6 % kans op een zwangerschap. De morning-after pil met ulipristal kan je tot 120 (5 dagen) na onbeschermde seks nemen. Met deze pil heb je nog 1,8 % op een zwangerschap.

Gebruik aanvullende anticonceptie ( zoals condooms) tot aan je menstruatie. Deze kan 3-7 dagen later komen. Het je geen menstruatie 7 dagen na de verwachte datum, doe dan een zwangerschapstest.

De morning-after pil kan je zonder recept halen bij de drogist kijk wel even goed in de bijsluiter wanneer je deze wel of niet kunt nemen.

Het koperspiraaltje is als enige spiraaltje naast anticonceptiemiddel ook zeer geschikt als morning-after methode. Het spiraaltje dient binnen vijf dagen (120 uur) na onveilig vrijen wordt geplaats en is de meest effectieve vorm van nood anticonceptie. Na het plaatsen heb je nog maar 0,1% kans op een zwangerschap. Bij gebruik van een koperspiraal als morning-after methode wordt innesteling van (mogelijk) bevruchte eicel voorkomen,  heb je hulp nodig bel  0527-614136.

Onze zorg gaat verder

Voor, tijdens en na je zwangerschap staan we voor jullie klaar

Bij ons gaat zorg verder dan alleen medische kennis. We geven ook persoonlijke aandacht, voorlichting en nazorg. Met ons ervaren team van verloskundigen, kraamzorgspecialisten en ondersteuners bieden we een compleet aanbod van zorgdiensten.

Bekijk ons team

Laatste nieuws

Adresgegevens

Ons bezoekadres in Emmeloord:
De Deel 10
8302 EJ Emmeloord

Ons bezoekadres in Lemmer:
Vissersburen 17c
8531 EB Lemmer

Bel ons op 0527 614 136