Kraamzorg

Kraamtijd

Na de bevalling

De kraamtijd is bedoeld om te herstellen van je bevalling en om te wennen aan je kindje en aan de nieuwe gezinssituatie.

De kraamperiode is vaak gezellig en soms hectisch. Jullie ontvangen zorg van ons en kraamzorg. We vertellen je graag wat je van ons kunt verwachten.
Na de bevalling komen wij enkele keren langs voor de controles. De visites worden meestal afgelegd in de ochtenduren tussen 09.00 en 13.00 uur. Als wij het erg druk hebben met bevallingen dan kan het voorkomen dat wij pas in de middag langskomen. Wij controleren de gezondheid van jou en de baby. We geven advies over allerlei onderwerpen, bijvoorbeeld over (borst)voeding, ouderschap en het herstel van de bevalling.
De kraamverzorgster is je eerste aanspreekpunt en zij houdt in de gaten of alles normaal verloopt. Ze informeert ons als er wat is, zodat wij kunnen helpen. Uiteraard mag je ook altijd zelf contact met ons opnemen als je vragen hebt of ongerust bent.

Kraamzorg na thuis bevallen
Als je thuis bevallen bent, dan is je kraamverzorgende al bij je thuis. Na een poliklinische ziekenhuisbevalling komt de kraamverzorgende zo snel mogelijk. Ben je om medische redenen in het ziekenhuis bevallen? Dan bel je met de kraamzorgorganisatie, zodra je weet wanneer je thuis komt.

De kraamverzorgende leert je, hoe je je kindje het beste kunt verzorgen en ze houdt je gezondheid en die van je kindje in de gaten. Hoeveel kraamzorg je krijgt na een klinische ziekenhuisbevalling, hangt onder meer af van hoe je verzekerd bent. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar.

We werken in onze regio met onze eigen kraamzorg NOP Lemsterland

Thuis bevallen

Als je een probleemloze zwangerschap hebt en het kindje ligt goed, dan kun je thuis bevallen. Een thuisbevalling heeft als voordeel dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent. Wanneer de bevalling goed doorzet zullen we bij je blijven om je zo goed mogelijk te begeleiden en er voor jullie te zijn.

Voorbereiden op thuis bevallen
Bereid je bevalling in huis op tijd voor. Wat verstaan we daaronder?

  • je bed moet minstens 70 cm hoog zijn. Daarvoor verhoog je het bed met klossen
  • De temperatuur in de kamer moet ongeveer 23 graden zijn
  • Zet twee emmers onder het bed en in iedere emmer een vuilniszak
  • Zorg voor voldoende (minstens 6) hydrofiele luiers.
  • Leg 2 warme kruiken in de wieg, 1 met alvast de eerste kleertjes er omheen en 1 met een paar hydrofiele luiers er omheen
  • Zorg dat er voldoende verlichting is
  • Leg een thermometer klaar
  • Kijk na of er in je kraampakket minstens 7 celstof onderleggers aanwezig zijn
  • Leg een groot stuk plastic klaar, als je op de baarkruk wilt bevallen

Vaak kun je bij je verzekering een kraampakket ophalen, waarin de eerste benodigdheden voor de bevalling zitten. Zoals celstof onderleggers, kraamverband, navelklem, alcohol etc. Wil je een cordring gebruiken in plaats van een navelklem, dan kun je deze van ons krijgen
Het is belangrijk dat vanaf 37 weken alle benodigdheden aanwezig zijn en binnen handbereik staan. Het is handig om het kraampakket in de doos te laten zitten.

Wij bellen de kraamverzorgster. Samen zorgen we dat alle spullen klaarstaan. Wanneer de bevalling thuis plaatsvindt zorgt de kraamverzorgster ervoor dat alles wordt opgeruimd, dat je wordt gewassen en dat de baby wordt verzorgd. Op die manier kunnen jij en je partner na de bevalling bijkomen en genieten van de eerste momenten met jullie baby.

Er bestaan situaties waarin het niet meer verantwoord is om thuis te bevallen. In dat geval gaan we alsnog naar het ziekenhuis. Afhankelijk van de situatie zal dit met eigen vervoer of per ambulance gebeuren. We adviseren om altijd een ziekenhuistas klaar te zetten zodat we indien nodig meteen kunnen vertrekken.

Voorbereiding bij bevallen in het ziekenhuis
Zet vanaf 37 weken een tas klaar. Dan kunt je die meenemen als je naar het ziekenhuis gaat. In de tas komen de volgende dingen:

  • toiletspullen
  • nachtkleding
  • badslippers
  • een badjas
  • kleertjes en een mutsje voor je kindje
  • een omslagdoek voor je kindje
  • je zwangerschapsmap
  • identiteitsbewijs
  • het pasje van je zorgverzekeraar
  • geboortewensplan

Zet ook klaar om mee te nemen:

  • maxicosi
  • fototoestel
  • telefoon
  • oplader

Wat te regelen?

Kraamtijd

Wat je niet moet vergeten tijdens de kraamtijd.

Aangifte

Een pasgeboren baby moet aangegeven worden in de gemeente waar hij of zij geboren is. Dit moet binnen drie dagen na de geboorte gedaan worden, door de vader, moeder of iemand anders die bij de bevalling aanwezig was. De dag van de geboorte zelf telt niet mee. Als de laatste dag in het weekend of op een feestdag valt, dan geldt de eerstvolgende werkdag als laatste dag.

Voor aangifte moet je het volgende meenemen:

  • Geldig legitimatie bewijs (van beide ouders)
  • Trouwboekje óf
 het afschrift van de erkenningsakte wanneer de baby officieel erkend is.

Aanmelden bij zorgverzekering

Je kindje is niet automatisch meeverzekerd, dus zorg dat je hem of haar in de eerste weken aanmeldt bij je zorgverzekering.

Hielprik en gehoortest

Eigenlijk hoef je hiervoor zelf niets te regelen; het hielprikteam van de JGZ neemt vanzelf contact met jullie op voor een afspraak op de 4e-8e dag van je kraamtijd. Een verpleegkundige komt dan de hielprik afnemen en de gehoortest doen. Het kan handig zijn al tijdens je zwangerschap hier wat meer over te lezen; dan kom je er achter waarom het belangrijk is hier als ouders toestemming voor te geven.

Vitamine K en D

Als je kindje 8 dagen oud is, is het advies te starten met het geven van vitamine D (10 mcg p.d.) tot je kind 4 jaar oud is. Dit is onder meer belangrijk voor een goede botopbouw. Als je borstvoeding geeft wordt geadviseerd ook vitamine K te geven (150 mcg p.d.) tot je kindje 3 maanden oud is. Dit is een belangrijke vitamine voor de bloedstolling van je kind.

Consultatiebureau

In de tweede week na de geboorte van jullie kindje neem de JGZ-verpleegkundige (JeugdGezondheidsZorg) uit jullie buurt contact op voor een intakegesprek. Tijdens het gesprek vertelt zij meer over het verloop van de verdere zorg rondom jullie kindje (voeding, controles groei en ontwikkeling, vaccinaties etc.) en zal ze met jullie kijken of dat in jullie (thuis)situatie voldoende is. In de eerste vier levensjaren van je kindje kijken de JGZ-verpleegkundigen en –artsen samen met jullie naar het opgroeien, het ontwikkelen en het opvoeden van jullie kindje. Meer informatie?

Geboortekaartje

We vinden het heel leuk om een geboortekaartje van jullie te ontvangen. Deze kaartjes hangen we op de praktijk op of plakken we in onze plakboeken die in de wachtkamer bekeken kunnen worden. Mocht je wel een kaartje willen sturen maar niet willen dat die voor iedereen te zien is, dan moet je dat er duidelijk bij vermelden.

Zwangerschap

Het verloop van jouw zwangerschap

 

  1. 8 weken Intake-gesprek
  2. 14 weken 2e controle- counseling 20 weken echo
  3. 18 weken 3e controle- algemene controle
  4. 23 weken 4e controle- bespreken 20-weken echo
  5. 27 weken 5e controle- meer informatie over borstvoeding en de bevalling
  6. 30 weken 6e controle- geboorteplan meegeven
  7. 33 weken 7e controle- geboorteplan bespreken en invullen formulier pk bevalling/MR
  8. 35 weken 8e controle- beladviezen en hielprik
  9. 37 weken Wekelijkse controle- algemene controle
  10. 38 weken Wekelijkse controle- algemene controle
  11. 39 weken Wekelijkse controle- algemene controle
  12. 40 weken Wekelijkse controle- algemene controle en uitleg over afspraken bij over tijd raken
  13. 41 weken 41 weken zwanger- eventueel inwendig onderzoek en consult gynaecoloog regelen
  14. Nacontrole Nacontrole- 6 weken na de bevalling (optioneel)

Kom met ons in contact

Heb je een vraag? Of wil jij gewoon kennismaken? Nog dan gerust contact met ons op.

Aanmelden Contact

Adresgegevens

Ons bezoekadres in Emmeloord:
De Deel 10
8302 EJ Emmeloord

Ons bezoekadres in Lemmer:
Vissersburen 17c
8531 EB Lemmer

Bel ons op 0527 614 136