Bevalling
Pijnbestrijding
Nu je zwanger bent, ga je je misschien een paar dingen afvragen, bijvoorbeeld over pijn bij de bevalling: Hoe erg zal die zijn? Wat als je er niet tegen kunt? Kun je dan iets tegen de pijn krijgen? Bevallen doet pijn. Daar kan niemand omheen. Maar elke bevalling is anders en de ene vrouw kan gemakkelijker met de pijn omgaan dan de ander. Hoeveel pijn jij zult hebben, kan dus niemand voorspellen. Maar maak je vooral niet te veel zorgen: er zijn allerlei manieren om de pijn te verzachten. Met en zonder medicijnen. Thuis of in het ziekenhuis.
Dit kan je zelf al voor de bevalling doen:
Regel dat er iemand bij je is om je te steunen. Bereid je goed voor. Lees folders, tijdschriften en boeken over bevallen. Stel je vragen aan je verloskundige.
Wij raden iedereen aan een zwangerschapscursus te volgen. Dat zorgt er allemaal voor dat je je straks beter kunt ontspannen, waardoor je minder last hebt van de pijn. Je weet dan wat er kan gebeuren en wat je zelf kunt doen. Dat geeft je meer controle en meer vertrouwen dat je de bevalling aan kunt.
Wat kun je thuis doen tegen de pijn?
Zoek afleiding. Probeer houdingen uit. Zorg ervoor dat je het lekker warm hebt. Tel af: elke wee is er eentje minder. Concentreer je op je ademhaling. Laat je masseren of juist niet.
Je kunt thuis alleen behandelingen krijgen waar geen medicijnen aan te pas komen. Denk bijvoorbeeld aan acupunctuur, hypnose, aromatherapie (geuren), water injecties en acupressuur. Maar zulke behandelingen worden niet zo heel vaak gebruikt bij bevallingen. Ze zijn ook niet in alle regio`s beschikbaar. Wat wel bijna altijd kan, is de geboorte-TENS (Transcutane Elektrische NeuroStimulatie). Via een apparaatje geef je jezelf kleine stroomstootjes. Via elektrodes, die op je rug geplakt zitten, gaan de stroomstootjes je lichaam binnen. De geboorte-TENS neemt de pijn niet helemaal weg maar vermindert de pijn bij sommige vrouwen wel.
Wat kun je in het ziekenhuis krijgen tegen de pijn?
Je kunt ook medicijnen tegen de pijn krijgen. Voor pijnbestrijding met medicijnen moet je altijd naar het ziekenhuis, dat betekent dat de gynaecoloog van het ziekenhuis de zorg over de bevalling zal overnemen. De reden is dat bij toediening van medicijnen voortdurend je hartslag, bloeddruk en ademhaling moeten worden gecontroleerd. Ook de conditie van je kindje moet continue worden bewaakt.
De volgende behandelingen kun je krijgen tegen de pijn:
– Lachgas met eigen verloskundige
– Ruggenprik (epidurale analgesie)
– Pompje met remifentanil
Om een goede keuze te maken en je bewust te zijn van de voor en nadelen van de verschillende pijnbestrijdingmethodes vraag aan de verloskundige naar de folder: Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn.