Kraamzorg

Borstvoeding

Na de geboorte van jullie wondertje mag je als (kersverse) ouders gaan zorgen voor een pasgeboren baby. Een groot onderdeel van deze zorg is het voeden.

Voordelen borstvoeding

Borstvoeding biedt tal van voordelen voor zowel moeder als kind. De antistoffen in moedermelk beschermen de baby tegen infecties, verminderen het risico op allergieën en wiegendood, en bevorderen een gezonde ontwikkeling. Baby’s die borstvoeding krijgen, leren verschillende smaken kennen en hebben later minder vaak gezondheidsproblemen. Voor moeders vermindert borstvoeding het risico op borstkanker, verbetert het de slaapkwaliteit en is het een kosteneffectieve keuze.

De eerste voeding

Het lichaam van een zwangere vrouw bereidt zich al in de zwangerschap voor op het voeden van de baby. Na de geboorte van de placenta kan de melkproductie op gang komen. Een gezonde baby zal meestal binnen een uur uit zichzelf op zoek gaan naar de borst. De melkproductie is nog niet op gang, maar er is al wel colostrum in de borsten aanwezig. Deze eerste, dikke en gelige melk bevat een hoop antistoffen en is voldoende voor het kleine maagje van de pasgeborene. In de week die volgt zal de colostrum geleidelijk overgaan in rijpe, witte moedermelk en zal de productie op gang komen.

Borstvoedingshormonen

Bij borstvoeding spelen twee belangrijke hormonen een rol: oxytocine en prolactine. Oxytocine zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder en het op gang komen van de melkstroom, ook bekend als het toeschietreflex. Prolactine stimuleert de melkproductie. Hoe leger de borst, hoe meer melk er wordt aangemaakt. Door frequente voedingen stijgt de prolactinespiegel, wat resulteert in een toename van de melkproductie. Vooral ’s nachts is deze prolactinespiegel hoog, waardoor de melkaanmaak tijdens nachtvoedingen extra wordt gestimuleerd.

Voeden op verzoek

Een gezonde baby kun je het beste voeden op verzoek. Dit betekent dat de baby wordt aangelegd bij het tonen van voedingssignalen. Een pasgeboren baby heeft minimaal acht voedingen per dag nodig. Op sommige dagen kan het voorkomen dat de baby onrustig is en misschien wel elk uur wil drinken, dit worden regeldagen genoemd. Op deze dagen is je baby aan het groeien en heeft hij meer melk nodig.

Voorbereiding

Onderzoek heeft aangetoond dat een goede voorbereiding op het geven van borstvoeding de kans op slagen vergroot! Veel borstvoedingsproblemen kunnen namelijk voorkomen worden. Een goede voorbereiding kan door boeken te lezen, een cursus te volgen of door naar de voorlichtingsavond over borstvoeding te gaan. Kijk bij cursussen onder het kopje ‘zwangerschap’ voor meer informatie of open de pagina ‘handige informatie’ voor Podcasten, boeken en folder.

Ook geven de jeugdverpleegkundigen van het consultatiebureau regelmatig voorlichtingen over Borstvoeding en de eerste weken met je baby. In deze bijeenkomst praten ze over de jeugdgezondheidszorg, borst- en flesvoeding en wat jullie kunnen verwachten van de eerste weken met de baby. Klik hier voor meer informatie.

Alternatieven

Er kunnen redenen zijn waarom je geen borstvoeding kunt of wilt geven. Jij en je partner maken deze keuze zelf. Wij vinden het vooral belangrijk dat deze keuze weloverwogen gemaakt wordt. Donormelk of kunstmatige zuigelingenvoeding zijn goede alternatieven om de baby mee te voeden.

Zwangerschap

Het verloop van jouw zwangerschap

 

  1. 8 weken Intake-gesprek
  2. 14 weken 2e controle- counseling 20 weken echo
  3. 18 weken 3e controle- algemene controle
  4. 23 weken 4e controle- bespreken 20-weken echo
  5. 27 weken 5e controle- meer informatie over borstvoeding en de bevalling
  6. 30 weken 6e controle- geboorteplan meegeven
  7. 33 weken 7e controle- geboorteplan bespreken en invullen formulier pk bevalling/MR
  8. 35 weken 8e controle- beladviezen en hielprik
  9. 37 weken Wekelijkse controle- algemene controle
  10. 38 weken Wekelijkse controle- algemene controle
  11. 39 weken Wekelijkse controle- algemene controle
  12. 40 weken Wekelijkse controle- algemene controle en uitleg over afspraken bij over tijd raken
  13. 41 weken 41 weken zwanger- eventueel inwendig onderzoek en consult gynaecoloog regelen
  14. Nacontrole Nacontrole- 6 weken na de bevalling (optioneel)

Kom met ons in contact

Heb je een vraag? Of wil jij gewoon kennismaken? Nog dan gerust contact met ons op.

Aanmelden Contact

Adresgegevens

Ons bezoekadres in Emmeloord:
De Deel 10
8302 EJ Emmeloord

Ons bezoekadres in Lemmer:
Vissersburen 17c
8531 EB Lemmer

Bel ons op 0527 614 136

iwermektyna