Zwangerschap
Voeding
Een goede voeding is tijdens, maar ook voorafgaand aan, de zwangerschap extra belangrijk. In de hele zwangerschap is de baby afhankelijk van de voeding die de moeder gebruikt. De kwaliteit van de voeding moet hoog zijn, omdat van de meeste vitamines en mineralen wat extra nodig is. Dat betekent niet dat tijdens de zwangerschap `voor twee` gegeten moet worden. De basisvoeding die wordt geadviseerd voor volwassenen bevat ook voor zwangere vrouwen voldoende voedingsstoffen. Naast goede voeding geldt een extra aanbeveling voor het slikken van foliumzuur tijdens en voorafgaand aan de zwangerschap. Dit geldt op basis van dit advies ook voor vitamine D. Tijdens de zwangerschap is het aan te raden om bepaalde voedingsmiddelen niet te nuttigen in verband met het aanwezig zijn van bepaalde bacterien:
– Rauwe melk, rauwmelkse kazen (op verpakking staat `au lait cru`).
– Rauw vlees zoals carpaccio, filet Americain, rosbief, tartaar en biefstuk. Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA, augustus 2007) blijkt dat ook voorverpakte gerookte vis veel Listeria-bacteriën kan bevatten. Wel mag verse, gerookte/gebakken vis worden gegeten.
Het is belangrijk om groentes goed te wassen, vlees goed te doorbakken, in de tuin te werken met handschoenen aan en de kattenbak niet te verschonen of met handschoenen aan.
Ook is het van belang om in de zwangerschap niet te veel vitamine A te nuttigen. Het advies is daarom: maximaal 1 boterham met leverworst per dag.
Daarnaast is het verstandig gekoelde levensmiddelen niet te lang te bewaren. Dat geldt vooral voor producten die gekoeld lang houdbaar zijn, zoals vleeswaren, kant-en-klaarmaaltijden en salades.